Thursday , September 21 2023

Ecografie Oculo Orbitala

Ce este si de ce este utila o ecografie oculo orbitala?

In viata de zi cu zi exista persoane carora medicul oftalmolog le recomanda o ecografie oculo orbitala. Aceasta este o metoda imagistica de examinare, care foloseste ultrasunetele pentu a masura dimensiunea si structurile ochiului.

Exista multe persoane care cauta informatii in mediul online despre acest tip de examinare oftalmoligica. Cu toate acestea, nu toata lumea gaseste cele mai importante si cele mai utile informatii referitoare la aceasta. Din acest motiv am decis sa venim in ajutorul persoanelor care au nevoie sa urmeze o astfel de ecografie cat mai curand.

Cum se efectueaza o ecografie oculo orbitala?

O ecografie oculo orbitala este cel mai adesea efectuata in cabinetul medicului oftalmolog, la sectia de oftalmologie a unui spital sau intr-o clinica privata. In timpul examinarii ochiul este amortit de medicamente (picaturi anestezice). Bagheta cu ultrasunete sau transductorul dupa cum mai este aceasta denumita, este plasata pe suprafata frontala a ochiului.

Ecografie Oculo OrbitalaIn timpul procedurii, ultrasunetele folosesc unde sonore de inalta frecventa care circula prin ochi. Ecourile (reflectiile undelor sonore) formeaza apoi o imagie a structurii ochiului examinat. De mentionat este faptul ca o astfel de examinare a ochilor dureaza in mod normal in jur de un sfert de ora (15 minute).

Tipuri de scanari

Cand vine vorba despre o ecografie oculo orbitala facem precizarea ca exista doua tipuri de scanari. Acestea sunt A-scan si B-scan.

Pentru A-scan:

 • Cel mai adesea va veti aseza pe un scaun si iti vei pune barbia pe un suport pentru barbie. Veti privi drept inainte.
 • sonda mica este plasata pe partea din fata a ochiului.
 • Testul se poate face si cu dvs. intins pe spate. Cu aceasta metoda, o cana plina cu lichid este plasata pe ochi pentru a face testul.

Pentru B-scan:

 • Veti fi asezat si vi se poate cere sa priviti in mai multe directii. Testul se face cel mai adesea cu ochii inchisi.
 • Un gel este plasat pe pielea pleoapelor dvs. Sonda B-scan este asezata usor pe pleoape pentru a face testul.

Pregatirea pentru test

Cel mai adesea, persoanele carora le-a fost recomandata o ecografie oculo orbitala cauta informatii despre modul in care trebuie sa se pregateasca pentru examinare. Ei bine, aici avem vesti foarte bune. Mai exact, mentionam faptul ca nu este nevoie de nici un fel de pregatire speciala inaintea examinarii.

Cum se va simti in timpul testului?

Ochiul dvs. este amortit in timp ce se efectueaza examinarea oftalmologica, asa ca nu ar trebui sa aveti nici un fel de senzatie de disconfort. Vi se poate cere sa priviti in directii diferite pentru a imbunatati imaginea cu ultrasunete sau pentru a va putea vizualiza diferite zone ale ochiului.

Gelul folosit cu B-scan-ul este posibil sa va curga pe obraz, dar nu vei simti niciun disconfort sau durere.

Rezultate normale

Pentru o scanare A, masuratorile ochiului sunt in intervalul normal. Pentru o scanare B, structurile ochiului si ale orbitei par normale.

Ce inseamna rezultatele anormale

O scanare B poate arata:

 • Sangerare in gelul limpede (vitreos) care umple partea din spate a ochiului (hemoragie vitroasa).
 • Cancer al retinei (retinoblastom), sub retina sau in alte parti ale ochiului (cum ar fimelanom).
 • Tesut deteriorat sau leziuni in alveolele osoase (orbita) care inconjoara si protejeaza ochiul.
 • Corpuri straine.
 • Scoaterea retinei din spatele ochiului (dezlipire de retina).
 • Umflare (inflamatie).

Citeste si...

Medic Stomatolog Brasov

Medic Stomatolog Brasov

Medic Stomatolog Brasov Alegeti mereu un Medic Stomatolog Brasov. Acest specialist va va pune la …

Close