De ce merg pacientii cu boli endocrine la endocrinologie Brasov?
Pacientii care se confrunta cu diverse boli endocrine se duc la cabinetele de endocrinologie Brasov, la recomandarea medicului de familie. Medicul endocrinolog este cel care s-a specializat in endocrinologie, si care poate diagnostica si trata afectiunile acestor pacienti.
Sistemul endocrin si vizita la endocrinologie Brasov
Sistemul endocrin cuprinde un grup de glande si organe care regleaza si controleaza diferite functii ale corpului prin producerea si secretarea hormonilor. Hormonii sunt substante chimice care afecteaza activitatea unei alte parti a corpului. In esenta, hormonii servesc ca mesageri, controland si coordonand activitatile in intregul corp.
Tulburarile endocrine implica fie:
-
Prea multa secretie de hormoni (numita functie „hiper”).
-
Secretie hormonala prea mica (numita functie „hipo”).
Tulburarile pot rezulta dintr-o problema la nivelul glandei sau deoarece axa hipotalamo-hipofizara ofera prea multa sau prea putina stimulare. In functie de tipul de celula din care isi au originea, tumorile pot produce hormoni in exces sau pot distruge tesutul glandular normal, scazand productia de hormoni.
Uneori, sistemul imunitar al corpului ataca o glanda endocrina (o tulburare autoimuna), scazand productia de hormoni.
Exemple de tulburari endocrine includ:
-
Hipertiroidismul.
-
Hipotiroidismul.
-
boala Cushing.
-
boala Addison.
-
Acromegalie.
-
Statura mica la copii.
-
Diabet.
Pacientii care se confrunta cu oricare dintre aceste tulburari, in mod evident trebuie sa fie vazuti de catre une medic specialist de la endocrinologie Brasov. De obicei, pacientii sunt trimisi la cabinetul de endocrinologie de catre medicii lor de familie.
Vizita la medicul endocrinolog
In cadrul vizitei la cabinetul de endocrinologie Brasov, medicul va dori mai intai de toate sa obtina unele informati. Il va intreba pe pacient daca urmeaza un tratament in prezent, il va intreba de asemenea daca are alte afectiuni sau alergii. Va dori chiar si sa obtina informatii despre obiceiurile alimentare ale pacientului.
Ulterior, endocrinologul va masura tensiunea arteriala si pulsul pacientului, si ii va examina pielea, gura, dintii si parul. Va putea cere si probe de urina si de sange.
Referitor la probele de sange, medicul doreste sa masoare nivelurile de hormoni din sange pentru a spune cum functioneaza o glanda endocrina. Uneori, nivelul sangelui singur nu ofera suficiente informatii despre functia glandelor endocrine, asa ca medicii masoara nivelul hormonilor.